YANGIN VE GAZ ALGILAMA SİSTEMLERİNİN BAKIMI NEDEN ÖNEMLİDİR?

İpek Yavuz KONAK
28 Şubat 2018

Evimizdeki, iş yerimizdeki birçok cihaza ve arabalarımıza düzenli olarak bakım yaptırıyoruz. Neden? Çünkü bu cihazların ilk günkü gibi çalışmaya devam etmesini istiyoruz. Aynı şekilde bulunduğumuz binalardaki yangın ve gaz algılama sistemlerinin de kurulduğu ilk günkü gibi sağlıklı ve etkin çalışması için periyodik bakımlarını yaptırmamız gerekiyor. Bu gereklilik hem TS CEN/TS 54-14 standardında hem de Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te belirtilir. Ancak yasal zorunluluğun yanı sıra sistemin sağlıklı çalışabilmesi, yangın veya gaz kaçağı durumlarında gerekli işlemleri gerçekleştirebilmesi için düzenli bakımının yapılması gereklidir.

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te işletme ve bakım ile ilgili maddeler:

“MADDE 67- (1) Binalarda kurulan elektrik tesisatının, kaçış yolları aydınlatmasının ve yangın algılama ve uyarı sistemlerinin, yangın hâlinde veya herhangi bir acil hâlde, binada bulunanlara zarar vermeyecek, panik çıkmasını önleyecek, binanın emniyetli bir şekilde boşaltılmasını sağlayacak ve güvenli bir ortam oluşturacak şekilde tasarlanması, tesis edilmesi ve çalışır durumda tutulması gerekir.

(2) Her türlü elektrik tesisatının, kaçış yolları aydınlatmasının, acil durum aydınlatma ve yönlendirmesinin ve yangın algılama ve uyarı sistemlerinin, ilgili tesisat yönetmeliklerine ve standartlarına uygun olarak tasarlanması ve tesis edilmesi şarttır.

(3) Binalarda kurulacak elektrik tesisatının, kaçış yolları aydınlatmasının ve yangın algılama ve uyarı sistemlerinin tasarımı ve uygulaması, ruhsat veren idarenin kontrol ve onayına tabidir. Sistemlerin ve cihazların periyodik kontrolü, test ve bakımları, bina sahibi veya yöneticisi ile bunların yazılı olarak sorumluluklarını devrettiği bina yetkilisince yaptırılır.

MADDE 84- (1) Bu Yönetmelikte öngörülen acil aydınlatma, yönlendirme ve yangın algılama ve uyarı sistemleri; bina sahibinin ve yöneticinin veya bunların yazılı olarak sorumluluklarını devrettiği bina yetkilisinin sorumluluğu altında, ilgili standartlarda belirtilen sistemin gerektirdiği periyodik kontrole, teste ve bakıma tabi tutulur.

(2) Kabul işlemlerinde de, birinci fıkrada belirtilen hususlara uyulur.”