TS CEN/TS 54-14 Standardında işletme ve bakım ile ilgili maddeler:
“12 Bakım
12.2.1 Genel
Sistemin doğru çalışmaya devamının sağlanması için sistem düzenli olarak muayene edilmeli ve bakımdan geçirilmelidir. Sistem tamamlandıktan sonra içinde insan bulunup bulunmamasına bakılmaksızın bu iş için gereken düzen derhal kurulmalıdır. Genel olarak muayene, servis ve tamir için kullanıcı ve/veya tesis sahibi ile imalatçı, tedarikçi veya diğer yeterli kuruluşlar arasında bir düzenleme yapılmalıdır. Bu düzenlemede tesislere giriş için irtibat kurma metodu ve bir arızadan sonra teçhizatın yeniden işletmeye verilmesi gereken süre belirtilmelidir. Servis kuruluşunun adı ve telefon numarası kontrol ve gösterge teçhizatında göze çarpar şekilde gösterilmelidir.
12.2 Bakım rutini
12.2.1 Genel
Bir muayene ve servis rutini uygulanacaktır. Bu rutin, normal şartlarda sistemin sürekli olarak doğru şekilde çalışmasını sağlamak için tasarlanmıştır.
Ek D’de uygun bir bakım rutini verilmiştir.
12.2.2 Bakım sırasında yangın ve kurtarma servisine istenmeyen yangın sinyallerinin önlenmesi Bakım işlemlerinin yanlış alarm ile sonuçlanmamasını sağlamak önemlidir. Test sırasında uzaktaki bir çağrı merkezine bir bağlantı mevcutsa ve etkinse, testi yapmadan önce ilgili merkeze bildirmek gerekir. Tesis sakinleri, alarm cihazlarının çalıştırılmasına neden olabilecek herhangi bir testten önce uyarılmalıdır.
Periyodik bakım sırasında sistemdeki cihazların etkin bir şekilde çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Örneğin yangın alarm santralinin giriş ve çıkışları, 220 V beslemesi, akülerin çalışma durumu kontrol edilmelidir. Bunun yanı sıra sistemdeki cihazların (dedektör, buton, siren, modüller vb.) çalışma durumu kontrol edilmelidir. Ayrıca asılsız alarmları önlemek adına duman dedektörlerinin fotoelektrik hücreleri temizlenmelidir.
Bakım işlemleri kadar bu işlemlerin kim veya kimler tarafından yapıldığı da oldukça önemlidir. Yetkili olmayan kişilerin sisteme müdahalesi sonucu sistemin çalışmasında aksaklıklar meydana gelebilir. Sistemin etkin çalışmaması dolayısıyla can ve mal kayıplarına varan zararlar oluşabilir.
Sonuç olarak insanları yangın ve gaz kaçağının yıkıcı etkilerinden koruyan yangın ve gaz algılama sistemlerinin etkin çalışması için periyodik bakımlarının yapılması gerekmektedir. Bu durum hem TS CEN/TS 54-14 standardında hem de Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te belirtilmiştir. Ayrıca bakım işlemlerinin konusunda uzman yetkili kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Yetkinliği olmayan kişilerin sisteme müdahale etmesi sistemin çalışmasını olumsuz etkileyebilmektedir.
KAYNAKLAR:
1. Mavili Elektronik A.Ş. proje ve teknik uygulama birimi notları
2. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik
3. TS CEN/TS 54-14 (Yangın tespit ve yangın alarm sistemleri – Bölüm 14: Planlama, tasarım, tesisat, işletmeye alma, kullanım ve bakım ile ilgili standart