IR sensörler ortam sıcaklığındaki değişimlere, neme, yüksek patlayıcı gaz konsantrasyonuna ve hidrojen sülfür gibi engelleyici gazlara karşı dayanıklıdır. Düşük veya yüksek oksijen konsantrasyonunun bulunduğu ortamlarda IR sensörleri güvenilir ölçüm yapabilmektedir. Ancak aynı durum katalitik sensörler için geçerli değildir.
Ayrıca katalitik sensörlerin normal şartlarda ortalama 5 yıl gibi bir ömrü varken IR sensörlerin ömürleri çok daha fazladır. IR sensörlerin rutin kalibrayonu ortalama senede bir kez yapılırken katalitik sensörlerin ortalama 6 aylık periyotta kalibre edilmesi gerekir.
Diğer taraftan IR sensörlü dedektörler katalitik sensörlülere göre çok daha pahalıdır (Yaklaşık 3-4 katı). Ayrıca IR sensörler sadece IR ışınlarını soğuran gazları algılayabilmektedir. Örneğin IR sensörlü dedektörler hidrokarbonları algılayabilirken Hidrojen gazını algılayamaz.
Patlayıcı ortamlarda gaz algılaması için günümüzde sıklıkla kullanılan iki sensör olan katalitik ve IR sensörleri inceledik. Karşılaştırma yaptık. İki sensör çeşidinin de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.Tercih yapılırken mahalin yapısı, algılanacak gaz ve sistem için ayrılan bütçe gibi parametreler dikkate alınmalıdır.
KAYNAKLAR:
1. Uğurlu, Ö. “Endüstriyel Tesislerde Yangın ve Gaz Algılama Sistemleri-I”
2. Uğurlu, Ö. “Endüstriyel Tesislerde Yangın ve Gaz Algılama Sistemleri-II”
3. Crowcon Talking Gas Teknik Dokümanları
4. Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Tarihi: 30.04.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28633
5. Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Techizat ve Koruyucu Sistemler Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Tarihi: 30.06.2016 Resmi Gazete Sayısı: 29758