Corona ile birlikte hepimizin evinde geçirdiği vakit artmışken evlerimizin yangına karşı güvenliğine dikkat etmemiz gerekiyor. Bu yazıda ev yangınlarından korunmak için neler yapılması gerektiğinden bahsedeceğiz.
Evde oluşabilecek yangınları önlemek için öncelikle en sık karşılaşılan yangın sebeplerine göz atalım. İstanbul İtfaiyesi istatistiklerine göre 2019 yılında çıkan yangınların %40,8’i sigaradan kaynaklanıyor. Dahası sigara 2015 yılından bu yana yangın kaynakları kategorisinde birinciliği kimseye bırakmamış. Bu demek oluyor ki, Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul’da son 5 yıldır en çok sigara kaynaklı yangın meydana geliyor. Sigaradan kaynaklı bir yangın olmaması için (eğer kullanıyorsanız) sigaranız bittikten sonra iyice söndürdüğünüzden emin olun. Bu arada, birçok sağlık problemine yol açtığı göz önünde bulundurulursa, hiç sigara kullanmamak en iyisi olacaktır.
İstanbul itfaiyesi istatistiklerine göre ikinci sıradaki yangın kaynağı elektrik olarak belirtilmiş. 2019 yılında çıkan yangınların %21,2’si elektrik kaynaklı olarak geçiyor. Elektrik 2015 yılından bu yana yangın kaynağı olarak ikinci sırada yer almaya devam ediyor. Dolayısıyla evde çıkması muhtemel bir yangını önlemek için yapılacak ikinci şey elektrikli ev aletlerinden ve elektrik tesisatının düzgün çalıştığından emin olmak. Çocukların elektrikli veya ısıtıcı aletler ile yalnız bırakmaması, bu aletleri kullanırlarken muhakkak gözetim altında tutmalması gerektiğini de unutmamalıyız.
2015-2019 yılları arasında İstanbul’da çıkan yangınların kaynakları arasında 3. Sırada kasıt yer alıyor. Ancak bu yazıyı okuyorsanız evinizde kasıtlı yangın çıkarmanız pek olası değil. 4. Sırada baca yer alıyor. Evinizin bacalarını mutlaka kontrol ettirin. Bir problem varsa tamir ettirmeniz olası bir yangını önlemiş olacaktır.
Her ne kadar istatistiklerde son sıralarda yer alsa da çocukların ateşle oynaması da muhtemel yangın kaynaklarından. Bu sebeple kibrit, çakmak vb. ateş kaynaklarını çocuklarınızın ulaşamayacağı yerlere koymanız muhtemel bir yangını önlemede önemli bir adım olacaktır.
Son olarak kızartma yaparken yağın parlaması veya yanıcı sıvıların parlaması yangın kaynakları arasında yer almaktadır. İstanbul’da 2019 yılında bu sebeple 282 yangın meydana gelmiştir. Bu yüzden yemek veya kızartma yaparken dikkatli olmalıyız. Alev almış bir yağa su döküldüğünde alevlerin sıçrayan yağlar ile etrafa yayılabileceğini unutmamalıyız.
Her ne kadar önlem alınsa da bazen yangının meydana gelmesini engelleyemeyiz. Bu durumda evde yangın algılama sisteminin bulunması çok önemlidir. Çünkü yangına erken müdahale edilmesi durumunda can ve mal kayıplarının önüne geçilebilmektedir. Aksi takdirde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir.
Sonuç olarak, Corona dolayısıyla evde daha sık vakit geçirdiğimiz günlerde ev yangınlarını önlemek için önlemler almalıyız. Olası bir yangın durumuna karşı tahliye planı hazırlamalı ve bu planın uygulanabilirliğini kontrol etmeliyiz. Olur da bir yangın çıkarsa, erken algılama ve müdahale yapılabilmesi için de evlerimizde mutlaka yangın algılama sistemleri bulundurmalıyız.
Referans: İstanbul İtfaiyesi İstatistikleri http://itfaiye.ibb.gov.tr/img/_131638942020_.pdf