Yangın algılama sistemlerinin projelendirilmesinde referans alınan EN 54-14 standardı 2018 yılının Kasım ayında yenilendi. Güncelleme ile birlikte duman dedektörlerinin yerleşiminden montaj yüksekliğine kadar birçok konuda değişiklik yapıldı. Bu yazı dizisinde güncel standartta yapılan değişikliklere değineceğiz.
GÜNCELLENEN EN 54-14 STANDARDINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER-1
Yangın algılama sistemlerinin en önemli cihazlarından biri duman detektörleridir. Konutlar, alışveriş merkezleri, hastaneler vb. birçok mahalde sıklıkla kullanılan duman dedektörleri projelendirilirken EN 54-14 standardına başvurulmalıdır. 2018 yılında yapılan güncellemede duman dedektörlerinin algılama yarıçapı 7,5 metreden 6,2 metreye düşürülmüştür. Bu güncellemeyle birlikte mahalde kullanılması gereken duman dedektörü adedi artmıştır.
Aynı şekilde ısı dedektörlerinin algılama yarıçapı da değişmiştir. Önceki versiyonda 5 metre olan yarıçap, 2018 versiyonunda 4,5 metre olarak revize edilmiştir. Sıklıkla mutfaklarda ve çay ocaklarında kullanılan ısı dedektörlerinin yeni versiyonla birlikte daha sık yerleştirilmesi gerekmektedir.
Yangın algılama sisteminin projelendirmesinde sıklıkla “Dedektörleri tavandan maksimum ne kadar aşağıya monte edebilirim?” sorusuyla karşılaşılır. Standardın eski versiyonunda dedektörler tavan yüksekliğinin üst %5’i içinde kalacak şekilde monte edilmesi gerektiği belirtiliyordu. 2018 versiyonunda bu üst sınır %10 olarak güncellendi. Örneğin güncel standarda göre tavan yüksekliği 4 metre olan bir mahalde dedektörler tavandan maksimum 40 cm aşağıya monte edilebilir. Bu veri önceki versiyonda 20 cm olarak belirlenmişti.
Görüldüğü üzere EN 54-14 standardı 2018 versiyonunda birçok temel konuda revizyon yapıldı. Yıllardır tasarım ve projelendirme yaparken alışageldiğimiz belli başlı değerler yeni versiyonla birlikte değişti. Değişime ayak uydurabilmek, bilgilerimizin güncelliğini koruyabilmek adına standardın yeni versiyonunu mutlaka dikkatle incelemeli ve tasarım yaparken güncel verileri dikkate almalıyız.