Yangın anında öncelikli olarak yangın algılama sisteminin hızlı ve etkin bir şekilde yangını tespit etmesi beklenir. Akabinde binadaki can ve mal güvenliğinin sağlanması için yangın algılama sisteminin yönettiği yangın senaryoları başlatılır. Duman kontrol sistemlerinden asansörlere, kartlı geçiş sistemlerinden acil anons sistemlerine kadar binadaki tüm elektrik ve mekanik sistemler yangın senaryoları kapsamında izlenir ve kontrol edilir.
Yangın anında binadaki kişilerin can güvenliğinin sağlanması için yapılması gereken en önemli işlemlerden biri tahliyedir. Ancak acil durumlarda insanlar genellikle paniğe kapılır ve heyecanlanır. Böyle durumlarda binadaki kişilerin güvenle tahliyesi için acil anons sistemi tarafından yönlendirilmesi gerekir. Bu gereklilik Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te de yer alır.
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik 81. maddesinin 7. bendinde acil anons sisteminin kurulmasının zorunlu olduğu binalar belirtilmektedir:
“(7) Aşağıda belirtilen yerlerde, otomatik olarak yayınlanan ses mesajları ve yangın merkezinden mikrofonla yayınlanan canlı ses mesajları ile binada yaşayanların tahliyesini veya bina içerisinde yer değiştirmelerini sağlayacak şekilde anons sistemleri kurulması mecburidir:
a) Binadaki yatak sayısı 200’den fazla olan otel, motel ve yatakhanelerde,
b) Yapı inşaat alanı 5000 m2’den büyük olan veya toplam kullanıcı sayısı 1000 kişiyi aşan topluma açık binalarda, alışveriş merkezlerinde, süpermarketlerde, endüstri tesislerinde ve benzeri binalarda,
c)Yapı yüksekliği 51.50 m’yi geçen bütün binalarda. “
Can güvenliğinin sağlanabilmesi için binalarda yer alan acil anons sistemlerinin kaliteli olması oldukça önemlidir. Acil anons sistemleri, ulusal ve uluslar arası ölçekte kabul gören standartlarca belirlenmiş kriterlere uymak durumundadır. Bu standartlar ülkeden ülkeye değişkenlik gösterir. Avrupa’da EN 54 standartları dikkate alınırken Amerika’da NFPA72 standardı yürürlüktedir.
Ülkemizde de Avrupa’da geçerli olan EN 54 standartları dikkate alınmaktadır. Acil anons sistemlerinin tasarım ve performans kriterleri ise aşağıda belirtilen standartlarda yer almaktadır:
EN 54-16 Ses alarm kontrolü ve gösterim donanımı
EN 54-24 Ses alarm sistemi bileşenleri, hoparlörler
EN 54-32 Ses alarm sistemleri planlama, tasarım, kurulum, devreye alma, kullanım ve bakım
EN 54-4 Güç Kaynakları
Acil anons sistemlerinin yangın algılama sistemleriyle entegrasyonu, yangın durumunda binadaki kişilerin güvenli bir şekilde tahliye edilmesi için oldukça önemlidir. Bu yüzden iki sistemin etkin bir şekilde entegre edilmesi gerekir. Mavili Elektronik, 30 yılı aşkın tecrübesiyle yangın algılama sistemleri ile acil anons sistemlerinin entegrasyonu için Maxlogic Anons/Alarm Matrix panelini geliştirmiştir.
Maxlogic Anons/Alarm Matrix paneli sayesinde yangın durumunda Maxlogic adresli santraller üzerinden canlı anons verilebilir veya senaryolar doğrultusunda kayıtlı ses yayınlarının otomatik olarak verilmesi sağlanabilir.
Maxlogic Anons/Alarm Matrix paneli hakkında ayrıntılı bilgi için:
Sonuç olarak, yangın durumunda binadaki kişilerin hızla ve güvenle tahliyesi can güvenliğini sağlama açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple, özellikle yüksek katlı ve/veya nüfus yoğunluğunun fazla olduğu binalarda acil anons sistemlerinin bulundurulması ve yangın algılama sistemi ile entegre çalışması gerekir. İlgili standartlara uygun geliştirilen acil anons ve yangın algılama sistemleri, yangın durumunda can güvenliğinin sağlanmasında önemli rol oynar.