ANONS SİSTEMLERİ YANGIN ALGILAMA SİSTEMLERİNE NASIL ENTEGRE EDİLİR?

İpek Yavuz Konak
10 Eylül 2019

Metrolar, havalimanları, hastaneler, alışveriş merkezleri, okullar gibi insan sirkülasyonunun fazla olduğu mahallerde kişileri bilgilendirme, uyarma veya yönlendirme amacıyla anons sistemlerinin kullanıldığını fark etmişsinizdir.

Kullanılan anons sistemlerinin en birincil görevi; yapı içerisinde güvenliğin sağlanmasına yardımcı olmaktır. Örnek olarak göstermiş olduğum tüm bu mahallerde güvenliğin sağlanabilmesi için birbirinden farklı amaçlara hizmet eden pek çok sistem kullanılmaktadır. Kameralar, asansörler, havalandırma sistemleri gibi pek çok sistemin -bunlara anons sistemleri de dahildir- birbirleriyle entegre çalışması gerekmektedir.

Anons sistemlerinin kullanımda olduğu mahaller için; olası bir yangın durumu ile karşı karşıya kalındığında tahliye planının doğru şekilde uygulanması ve izdihamın önüne geçilmesi adına anons sistemlerine entegre olabilen Anons/Alarm Matrix Panelleri üretilmiştir. EN 54-16 Standardına uygun olması gözetilen bu paneller aracılığıyla, meydana gelen acil durumlarda canlı anons veya önceden planlanmış yangın senaryoları doğrultusunda kaydı alınmış sesler ile anons/alarm verilmesi mümkün kılınmıştır.

Örneğin; 19” 3U rack yapısındaki Maxlogic Anons/Alarm Matrix Paneli ile 32 bölgeye kadar anons çıkışı verilebilmektedir. Panelin içerisinde; dahili güç kaynağı olarak 1 adet “anons güç modülü” ve ses sinyali çıkışını sağlayan 1 adet “anons çıkış modülü” standart olarak yer almaktadır. Panelde 16 adet modül giriş soketi de mevcuttur. Bu soketlere uygulamanın gerçekleştirileceği mahalin özelliklerine göre “anons giriş modülü” ve/veya “programlanabilir alarm/ikaz çıkış modülü” takılabilmektedir. Her bir anons giriş modülüne 4 adete kadar anons mikrofonu bağlanabilmektedir.

Anons sistemleri ile entegrasyon için; önceden programlanmış ses çıkışlarının ve acil durumda tetik gönderebilecek sinyal girişlerinin olması yeterlidir.

Yangın durumunda işletilmek üzere sebep/sonuç senaryosuna dahil edilebilen, programlanabilir alarm/ikaz çıkış modülleri ile olay anında aktif olabilen panel sayesinde yetkili kişiler, yapının istenilen bölgesinde anons gerçekleştirebilmektedir.

Olası bir yangın tehlikesi ile karşı karşıya kalındığında erken algılama ve müdahale gerçekleştirilse bile, tahliye anı oluşan panik yangından çok daha tehlikeli sonuçlar doğurabildiğinden anons sistemlerinin yangın sistemleri ile entegre çalışması izdihamın önlenmesi, can ve mal güvenliğinin sağlanması için oldukça önemlidir.

– Anons / Alarm Matrix Paneli